Uncategorized

Menyasszony a pácban, avagy a bőség zavara

Ma már tényleg annyi lehetőség és út van előttünk – az élet szinte (!) bármely területén -, hogy alig győzünk választani. Ha elégedett vagy valamivel akkor azért, ha nem, akkor azért. Nincsen ez másként akkor sem, ha eljegyeztek. Nyomban kezdődik a keresgélés, az inspirálódás, hogy a már kislány korodban elképzelt napotokat miként színesítsétek ki, mi legyen a téma, milyen legyen a dekoráció, fátyollal vagy anélkül, uszályos vagy nem, frakk vagy öltöny, vidéken vagy városban, sokan vagy kevesen, messze vagy közel, nyáron vagy télen, ne is firtassuk…
Az esküvőipar – amit valljuk be, mi nők tettünk konkrét iparággá – kétségtelenül felkészült az összes létező opcióra. És éppen ezért nehéz a földön maradni.

Hiába tudod, hogy mit szeretnél, mindig lesznek nálad jóval tapasztaltabb szakemberek, akik veled ellentétben nem az első – és remélhetőleg egyetlen – mennyegzőjüket vezénylik le.
Ha szerencséd van valódi partnerekre bukkansz, akik szívüket-lelküket kitéve, ha kell éjjel-nappal a Ti napotokon dolgoznak profin, szervezetten, úgy, hogy közben az egyes folyamatokról be is számolnak, ha nincs, akkor pedig egyszerűen lehúznak. Ilyen az élet.

Ezért álljon itt egy pár jótanács, mire érdemes odafigyelned, ha épp jövőre esküdnél. (Talán még éppen időben.)

1.) Akármennyire is be vagy sózva, próbálj ésszerű döntéseket hozni, főleg ami az esküvők költségeit illeti

Ha például a vőlegénynek kell zakót vennetek – ami valóban költséges, viszont hacsak nincs nálatok minden héten disznóvágás, jó lesz még úgy 10-20 évig – érdemes szépen elhallgatni a vásárlás valódi okát. Egyszerűen csak kell egy öltöny, és kész. Nem egy „horror árú” tökátlagos fekete/szürke/bézs öltönyről hallottam már, sőt, egyszer egy menyasszony mesélte (csak félig irigykedve), hogy a párjának több ruhapróbája volt, mint neki. Nyilván ki kellett venni vállból még egy-két gombostűt aztán visszatenni. Nem vitatom, valóban nagyon egyben volt a vőlegény és a majd’ háromszázezres öltönye, és biztosan jó érzés, ha valakire csak úgy rá szabnak valamit. De ne feledjük, vannak határok, amit inkább Ti szabjatok, mint a kereskedők/szolgáltatók, elvégre jelen helyzetben ők vannak értetek és nem fordítva.

2.) Tudd, mi az amit szeretnél!

Egy esküvő meghatározó eleme a virág, a torta, és a dekoráció (és még rengeteg minden). Amikor ezekről konzultálsz valakivel mindenképp tisztázzátok mi a Ti elképzelésetek, mire gondoltatok, mi az ami ebből biztosan megvalósítható, és mi az ami belefér a költségvetésbe. Ha tudod mit szeretnél, akkor valószínűleg +/- 10% pontossággal fogsz kapni egy árajánlatot, ami már jó kiindulási pont lehet a kiadások számba vételekor.
A virágok esetében egyébként nagyjából mindegy, hogy esküvőre lesznek-e vagy nem, hiszen egy szál rózsa akkor is “ötkilencven”, ha a nagymamádnak viszed, és akkoris, ha csokorba van kötve. Ha pedig olyan virágot szeretnél a kezedben tartani, aminek akkortájt épp nincs szezonja, azt is be lehet szerezni, jóformán  mindegy, hogy egy eszkimónak szeretnéd megmutatni a pünkösdi rózsát, vagy pedig csokrot köttetsz belőle. A szakértelem viszont nagyon fontos. Összeköthetitek a virágokat a barátnőkkel, de időben és pénzben sem fogtok sokkal jobban járni- ha jól fogtok egyáltalán. Egy rutinos virágkötőnek is jó ideig eltart a megfelelő elemeket a megfelelő helyre a megfelelő módon illeszteni, nem olyan egyszerű ez, mint ahogyan az a Pinteresten látszik. A jóhiszemű spórolásnak tűnő tevékenységek végül nem várt kiadásokkal “ajándékozhatnak meg”, és lehet, hogy Te elégedett leszel a végeredménnyel, de a vendégeknek fel fog tűnni a “sufni-tuning”. Mérlegelj! Nem egy rosszul sikerült home-made meghívót, virágdekort, vagy hirtelen felindulásból elkövetett organzatúladagolást lehet látni 1-1 esküvős csoportban a facebookon. És igen. Nekem ezek fájnak, mert ugyanennyi pénzből és energiából igényes dolgokat is létre lehetett volna hozni.

3.) Végig légy türelmes!

Mi szolgáltatók is emberek vagyunk. Minden kívánságotokat lessük és jegyezzük, azért vagyunk, hogy jól süljenek el a dolgok. Kézben tartunk mindent és ha valami icipicit megcsúszik ne aggódj, ne türelmetlenkedj, inkább kedvesen érdeklődj, hogy megnyugtathassunk, hogy minden rendben lesz.
(Kivételt képez ez alól az esküvő előtti 3. nap, onnantól kezdve nyugodtan lehet háborogni, ha minden sz@r, vagy annak tűnik. Mi legalábbis megértjük és utána is járunk a dolognak, hogy tényleg … khm … az-e.)

Akadnak a párok között is konfliktusok az esküvő közeledtével, erre ugyancsak a kommunikáció a megoldás, viszont itt nem érvényes, hogy lehet háborogni. Inkább nyugodtan beszéljétek meg hogy mi váltotta ki a feszültséget, és ha lehet, szüntessétek meg az okát. 

4.) Mindig legyen egy “B” terv.

Nekünk mindig van, de szeretünk a menyasszonyokkal is beszélni róla. Némelyikőtök hallani sem akar róla, és van akit megnyugtat. Szabadtéri rendezvény esetére, nem várt rokon látogatására, vendégsereg hazajuttatására, szállásfoglalásra, alkoholmegfogyatkozásra, konfliktus kialakulására, áramszünetre, értitek, mindenre. Mi elmondjuk a mieinket, ti elmondjátok a tiéteket, és voila! Kész is a nyugis esküvő!

5.) Mennyiség kontra minőség

Amennyire csak tudod, kerüld a tucat cuccokat! Gondolok itt a kínából érkező mindenféle csecsebecsékre, az “jóégtudjahonnanrendelt”, “sohafelnempróbált” menyasszonyi ruhákra, a sorozatgyártott “tevagyahetvenharmadikebbenazévbenakinekilyenvan” meghívókra, és a vendégek számára szánt apró meglepetésekre.
Hidd el, sokkal jobban jártok, ha inkább kis cégektől, manufaktúráktól szerzitek be ezeket a szükséges dolgokat. Egyrészt mivel nem sorozatgyártott dolgokról van szó, ezért mind a gyártó, mind pedig Ti, sokkal egyszerűbben tudtok megbeszélni bármilyen igényt. Másrészt ha valamilyen homokszem kerülne a gépezetbe, sokkal gyorsabban lehet rá regaálni, és jó eséllyel a nagy napra minden rendben lesz. Rugalmasság, és személyesség: ezekkel nem igazán lehet mellé nyúlni.

Ha olyan ruhát szeretnél vásárolni, ami itthon – szerinted –  nincs forgalomban, nézz körül a neten, rengeteg tehetséges, fiatal tervező készít csodaszép ruhákat, elérhető áron.

Ha pedig úgy érzed összecsaptak a fejed fölött a fátyolhullámok vagy szeretnéd őket megelőzni, szerezz be egy esküvőnaplót és/vagy nyugodtan hívj fel, és találunk megoldást. Mindenre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük