Barion Pixel

Blog

Esküvői meghívó kisokos

Az elmúlt 5 évben rengeteg meghívó került ki az Amavi Műhelyéből, és most A-tól Z-ig összeszedtem Neked, hogy mit érdemes tudni esküvői meghívó tervezés előtt, közben és után.

Az esküvői meghívó fajtái

Mielőtt bárminek nekilátunk először az elképzelésekről szoktam érdeklődni, ami azért fontos, mert nagyban meghatározza a lehetőségeinket. A mostanában legnépszerűbb esküvői meghívók két oldalból állnak, az előlapon jellemzően a pár neve, a hátoldalon az esküvő részletei és a meghívó szövege olvasható.

A klasszikus típusú meghívók tehát kétoldalasak, FSC minősítésű 300-350g-os papírra nyomtatva kerülnek ki a műhelyből.

Természetesen vannak olyan esetek, ahol a szövegek vagy illusztrációk miatt több nyomtatható felületre van szükség. 

A kinyitható egyszer hajtott meghívók lehetőséget nyújtanak arra, hogy akár a főbb programpontokat is feltüntessük vagy kéréseket fogalmazzunk meg a násznép felé. Ilyen például, ha az esküvő menetét idővonalon jelenítjük meg, vagy megkérjük a vendégeket, hogy dress-code szerint öltözzenek, vagy ha a nászajándékra vonatkozóan teszünk kedves utalásokat. 🙂 Ebben az esetben az alábbi formák jöhetnek szóba:

Bohém meghívók

Az egész esküvőszervezés egy nagyon kreatív folyamat, de minden lépés közül kitűnik a meghívó készítés. Itt tényleg csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek. 2020-ban robbantak be az alternatív formájú meghívók, amik jellemzően kétoldalas tartalommal kerülnek nyomtatásra.

Azért szeretem őket, mert vidám hatást kölcsönöznek bármilyen meghívó tervnek, de ami még ennél is jobb: nagyszerűen kombinálhatóak egymással. Tőlünk nyugatabbra az esküvői meghívó készítés nem csupán egy szolgáltatás, hanem művészet. Jómagam is akkor szerettem bele a tervezésbe, amikor egy barátom kezembe adta a meghívóját egy szép letisztult borítékban, és ahogy "vetkőztettem" ki a papírokat a tasakból, úgy öntötte el az agyamat a csoda-érzés.

Mert a kombinálhatóság nem csak formákra, hanem papírokra is vonatkozik, de a papírokról kicsit később.

Mutatom mit értek kombinálás alatt:

Képzeld el a meghívót egy lekerekített sarkú, finom textúrájú papíron. Mellékelj hozzá gondolatban egy visszajelző lapot határidővel, címmel, információigénnyel. Kössük át ezeket egy papír pánttal, és fogjuk össze egy gyönyörű viaszpecséttel! Ugye, hogy szép? Akkor most válassz hozzá egy borítékot is egyenes vagy háromszög záródással, lehet pauszból is, ha szereted az áttetsző dolgokat. Még mindig tetszik? Naná!

Ugyan így lehet játszani a geometriával is:

Vagy ha életetek az utazás, akkor ebbe bevonhatjátok a násznépet is! Nagy népszerűségnek örvendenek az ún. Passport stílusú meghívók. Ha tudod már az ülésrendet esetleg úgy is alakíthatod a dolgokat, hogy a vendégeknek az asztalok nevei szerinti beszállókártyát mellékeltek. Így az ültetőtablókat például megspóroljátok, mert már a meghívókkal egyidejűleg lesznek konkrétumok.

Persze a legtöbbször a vendéglista módosul a meghívók átadása után, de ha például egyesek "csak" a templomi ceremóniára, mások pedig a lakodalomra is hivatalosak, akkor kifejezetten jó megoldás lehet az elemek kombinálása.

Papír és alapanyag választás

A papírválasztáson nagyon sok múlik. A legtöbb nyomdában úgynevezett matt vagy fényes műnyomóra készülnek el a meghívók. Ezeknél azonban jóval szebb megoldások is lapulnak a nyomdászok papírpolcain. Léteznek mázolt és mázolaltan, újrahasznosított vagy épp növényileg színezett papírok, fehérített vagy nyers papírok. Én a legtöbbször az Europapier papírjait használom, azok közül is a Munken-ek a szerelmeim, de van csillogós és szinte áttetsző is a kínálatban.

A meghívókészítés során a papírválasztást több dolog befolyásolja: Ha egy lapból áll a meghívó, érdemes keményebb papírt választani. A papír keménységét gram/négyzetméter áron adják meg, és első hallásra UFO nyelven van minden ami nyomdai ügyintézés, de ez teljesen normális. Kiindulásként: A sima A/4-es nyomtatópapír a legtöbb esetben 80-90 grammos, a legtöbb névjegykártya pedig 300 grammos papírra kerül nyomtatásra.

Az egyoldalas meghívókat tehát 300-350 gramos papírokra nyomjuk. Ha viszont hajtani kell őket, a papírvastagság miatt könnyen "eltörhet" a papír oldalt, ezért vagy vékonyabb papírt kell választani (250-270 g) vagy pedig fóliával kell megóvni a papírt a “töréstől”, ebben az esetben viszont a merevség miatt folyton ki akar majd nyílni.

Ilyenkor pánttal, szalaggal, viaszpecséttel vagy más kreatív módon tehetünk azért, hogy szépen egybe simuljon a meghívónk.

Fotó: weddingsbylaremi.com

Számomra fontos a környezetvédelem ezért szeretem, ha nem keveredik műanyaggal a papír, ezért nem dolgozom plexire és csak nagyon indokolt esetben fóliáztatok. Az általam alkalmazott és mintaként küldött papírok egytől egyig FSC minősítésűek, ami azt jelenti, hogy a termékek fa-alapú nyersanyagai felelősen vezetett erdőgazdaságból származnak, megfelelnek az FSC® (FSC C017326)-szabványoknak, vagy az FSC®(FSC C017326) Chain of Custody (Felügyeleti Lánc) szabványaiban szereplő előírásoknak.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy kifejezetten ipari célra telepített erdőből kerülnek feldolgozásra az alapanyagok, és ha ez valóban így van, az számomra megnyugtató. 

A plexivel/akrillal kapcsolatban viszont nem csak a környezetszennyező hatása miatt vannak ellenérzéseim, hanem azért is, mert sokkal kevesebb kreatív lehetőséget hordoz magában, mint a papír. Ezen kívül nekem még az sem tetszik, hogy hideg és merev, a szerelemről viszont merőben mást tapasztalok, és nem tudom összeegyeztetni ezt a kettőt gondolatban. Sorry not sorry. 

Meghívó tervezés

A grafikai tervezés több fázisból áll, nem is lehet máshogy. Először kapni szoktam egy alap szöveget, az esküvő dátumát és néhány fontos info-t még a megjelenésre vonatkozóan, vagy már egy kiválasztott design ötlettel érkeznek a párok. Ekkor készül egy meghívó vázlat, amit aztán alakítunk, pontosításra kerülnek a szövegek és infok, minden apró részlet a helyére kerül. Ezután mielőtt nyomdába kerülne az anyag, küldök egy látványtervet. Ha leokézzátok, akkor elvégzem a nyomdai előkészítést, majd pedig “gépre küldjük”. A gépből ívekre nyomtatjuk, ha kell felületkezeljük még -ekkor visszakerül a gépbe- felvágjuk méretre és jön a kézi munka.

Ha formázott meghívótípusba szerettetek bele akkor az úgynevezett stancolás következik, ilyenkor kapja meg az íves vagy bármilyen más formáját a papír.

Ha hajtott meghívót rendeltetek az első lépés a biegelés, ami azt jelenti, hogy egy vékony kis sávot húzunk a hajtás mentén. Majd a hajtás következik. 

Ha kell lyukasztunk, vannak ugyanis tűzött és mindenféle megoldások is, a lényeg, hogy ezek a műveletek a végső simítások.

Aztán borítékba kerülnek mind egyesével és végül átadom a futárnak.

Esküvői meghívó árak

Talán a legszenzitívebb részhez érkeztünk, mert ez az a téma, amit millió dolog befolyásol. Napjainkban leginkább a papírhiány, de boldog békeidőkben is van sok más tényező.

-Méret

-Darabszám

-Nyomás színe

-Papír

-Felületkezelés, ha van

-Művelet, ha van (stancolás, fóliázás, biegelés, prégelés, vágás, stb.)

A klasszikus formájú kétoldalas meghívók árai általában 390-490 Ft között mozognak, egy fóliázott, hajtott, több oldalas rose gold fóliázott passport meghívó pl. 1200 Ft is lehet.

 

A borítékok 55-300 Ft-ig terjedhetnek, itt is sok a lehetőség a béleléstől kezdve az egyéni kalligrafikus címzésen át a tökéletesen átlátszó megoldásokig.

Ehhez jönnek még a szerkesztési árak, amikről weboldalamon is tájékozódhatsz. Ezek már 3 éve változatlanok és egyelőre azok is maradnak. 🙂

 

Az egyedi esküvői meghívók varázsa

Tudom, hogy számos weboldalon találtok előre elkészített meghívó designokat, és nekem is készült pár kollekcióm, de én úgy gondolom, megéri különleges megoldásokban gondolkodni. 

Az esküvői meghívó örök emlék lesz, és inspiráló minden pár számára egyedit alkotni.

Az egyeztetések és a papírválasztás során felszabaduló kreatív energiák az esküvőszervezéssel járó stresszt csökkentik, és a folyamat végén egyedi és gyönyörű kreációkat tarthattok a kezetekben.

A meghívók stílusát általában az ültetőkártyákra, a menüre és más kiegészítőkre is tovább visszük, így a helyszínen is visszaköszönhetnek azok az árnyalatok, textúrák és végső soron a hangulat, amit megálmodtatok.

 

Ha segíthetek ötleteitek megvalósításában, keressetek bátran!

Esküvői meghívó kisokos

Kosár